
 
 

 

FRESHWATER WETLANDS QUESTIONS: APPLICABILITY AND 

TIMELINE 
 

The following questions and responses are compiled from the online RIDEM Freshwater Wetlands Question & 

Answer system that was created to facilitate and organize questions about the “new” Rules and Regulations 

Governing the Administration and Enforcement of the Freshwater Wetlands Act, referenced as 250-RICR-150-15-3 

or Part 3.  Where mentioned, the “current” rules are the Rules and Regulations Governing the Administration and 

Enforcement of the Fresh Water Wetlands Act, 250-RICR-150-15-1 or Part 1. 

 

Question  Could you please confirm the effective date for the implementation of the new wetlands Rules?  

Answer The new effective date for the New Freshwater Wetlands Rules (250-RICR-150-15-3) is July 1, 2022 

 

Question  To be reviewed under the current Rules (250-RICR-150-15-1), would applications need to be filed, 

or deemed administratively complete, prior to July 1, 2022?  

Answer With a couple of exceptions, yes, an application will need to be filed prior to July 1, 2022, the 

effective date of the new Rules.  See Rule 3.19 "Superseded Rules." 

 

Question:  If you have a Formal application in prior to July 1, but you decide to downgrade it to a Preliminary 

Determination application and you re-apply after July 1, are you then locked into the new Rules?   

Answer:  No. DEM’s decision to downgrade a Formal application to a Preliminary Determination would not 

require a re-application. Once the applicant agrees to the downgrade (if the Program offers it) we 

would just issue an Insignificant Alteration under the Part 1 Rules in effect at the time of the 

original Formal application.  

 

Question:  I file a Preliminary Determination application prior to July 1, and DEM says I should submit an 

Application for a Significant Alteration.  If the application is submitted after July 1, am I locked into 

the new Rules? 

Answer:  Yes, in that case the new Rules would apply, unless any of the scenarios described under Rule 3.19 

(Superseded Rules) apply to the project.  

 

Question:  If a permit is issued under the current Rules, do the expiration periods under the new Rules apply?   

Answer: For permits issued under the current Rules prior to July 1, 2022, the expiration date from the 

current Rules applies. The new expiration dates will only take effect on the permits that are issued 

under the new Rules effective on July 1, 2022.  

 

 



 
 

 

Question:  If a wetlands permit was approved under the current Rules, but construction was delayed, will the 

work be required to be in compliance with the new Rules? 

Answer: Any project that was permitted under the current Part 1 Rules can proceed as permitted so long as 

the permit remains valid, including any eligible renewals. If a project is delayed beyond the life of 

the permit and the eligible renewals, a new permit will be required at which time, assuming a new 

application would be received after July 1, 2022, the proposed project would be required to 

comply with the new Part 3 Rules.  

 

Question: Would pre-existing construction in the buffer zone effectively be grandfathered in?  

Answer:  Yes, pre-existing development in the buffer zone would be grandfathered as long as it is not an 

unauthorized project or activity and therefore a violation.   

 

Question:  If an application (that proposes a project) is submitted under the current Rules, is there a need to 

reapply after the new Rules go into effect?  

Answer:  No. If someone applies prior to July 1, 2022, the current Rules in effect apply to that project. Any 

application submitted to the Department or CRMC prior to July 1, 2022 shall be governed by the 

current Rules. The new Rules will only apply to projects with applications that are filed on or after 

July 1, 2022.   

 

Question:  What are the submission requirements if I have local Master Plan Approval issued before July 1, 

2022? 

Answer:  Applicants for projects that have obtained a valid Master Plan Approval from a municipality on or 

before July 1, 2022 may elect to comply with the current Freshwater Wetlands Rules, provided that 

a complete application for the project is submitted to the Department or CRMC on or within sixty 

(60) days from the effective date of the new Rules, that is, it is submitted no later than on August 

30, 2022.   

 

Question:  If I have a local building permit issued before July 1, 2022 for a project that did not require DEM 

review under the current Rules, do I have to comply with the new Rules if I submit it to DEM after 

July 1, 2022?  

Answer: No. A project within a jurisdictional area for which a valid building permit has been issued prior to 

July 1, 2022 and that was not required to obtain a DEM Wetlands permit under the current Rules, 

may be constructed in accordance with the building permit without a requirement to obtain a 

freshwater wetlands permit.  

 

Question:  Permit holders seeking Permit Renewals for permits expiring after July 1, 2022 must be certain to 

submit their renewal request prior to their 60-day permit renewal deadline to remain valid under 

the current Rules. If I miss the 60-day permit renewal window after July 1, 2022, should I assume I 

would need to submit a new application for a new permit under the new Rules?   

Answer:  Actually, no, we have been more flexible in that regard and do not plan to change our practice. The 

operative phrase in Rule 3.14.2 is, "Any Application for Renewal should be submitted no later than 

sixty (60) days before the permit or renewal permit expiration date." This is basically there to allow 

DEM time to sufficiently review the application prior to the expiration date of the permit, so that 

there is less risk of a permit expiring during ongoing construction, which would interrupt 

construction until a permit is renewed. 



 
 

 

Question:  If a permit is issued under the current Rules, will any potential permit modification after the new 

Rules take effect be subject to the Rules in effect at the time of the issued permit? 

Answer:  The requirements in Rule 3.14.3, Application for Permit Modification in the new Rules, remains 

consistent with the current Rule for Application for Permit Modification. If the permit is still valid 

and has not expired, the owner can submit an Application for a Modification as long as these 

modifications are determined to be minor modifications to the originally permitted project. Such 

modifications in all cases may not increase the limits of disturbance of freshwater wetlands, 

buffers, floodplains, areas subject to flooding or areas subject to storm flowage previously 

permitted unless such increases occur in existing pavement, lawn, or otherwise developed areas, 

or increase the anticipated impacts from those previously permitted by the Department. Any 

modifications must be minor in nature in relation to the originally permitted project. If the permit 

is expired or the modifications are not minor in nature, the owner would have to submit a new 

application and comply with the Rules effective at that time.  

 

Question:  If a project obtains Zoning Approval by July 1, 2022, is there any grace period before having to 

comply with the new Freshwater Wetlands Rules if we cannot submit for the DEM wetlands permit 

prior to July 1st? 

Answer: Rule 3.19(A) states that in cases where Master Plan Approval is not required, a project within a 

jurisdictional area for which a valid building permit has been issued prior to July 1, 2022 and that 

was not required to obtain a DEM permit under the old Rules, may be constructed in accordance 

with the building permit without a requirement to obtain a freshwater wetlands permit for the 

subject project. If the project would have required a permit under the current Rules, the new Rules 

would apply to it even if a Building permit is issued by July 1, 2022.  

 

Question:  For a development project that does not need Master Plan Approval from a municipality to 

proceed, would a Development Plan Review Approval from the municipality meet the 

requirements of Section 3.19(A)(3) (Superseded Rules)? 

Answer: No, that accommodation would only be available for projects needing, and obtaining, Master Plan 

Approval.  

 

Question: Do current local wetland regulations remain in effect until the new DEM and CRMC Freshwater 

Wetlands Rules become effective July 1, 2022? 

Answer:  Yes.  Pursuant to state law, municipalities retain the authority to administer and apply local 

requirements for buffers or setbacks related to freshwater wetlands and septic systems until the 

new state Freshwater Wetlands Rules take full effect on July 1, 2022.  After that date, local 

governments would no longer be authorized to apply those specific local requirements to new 

applications.  Decisions on how to address local requirements for applications that were filed with 

DEM before July 1, 2022 and are under local review, but for which a local decision is still pending as 

of July 1,2022, would be made by the municipality.  

 

Question:  Please provide direction on the process of municipal coordination with respect to existing wetlands 

permits under the current Rules, e.g., if a permit was issued prior to July 1, 2022, then the 

municipal jurisdiction for approval also still applies.  Also, CRMC and DEM processes are different.  

DEM will issue a permit prior to Town approval, and CRMC requires Town approval prior to Assent 

application.  Please comment if any changes are expected with these processes.   



 
 

 

Answer:  Regarding the reference to current permits, DEM and CRMC Freshwater Wetlands permits issued 

before July 1, 2022 will not be affected by the new Rules.  The Agencies would expect the approved 

site plans and associated limits of disturbance would be adhered to as approved in the permit 

regardless of the change that may occur with municipal ordinances.  Once state regulations take 

effect 7/1/2022, pursuant to state law, communities that have existing local ordinances with 

requirements for freshwater wetlands buffers and setbacks will no longer be authorized to apply 

those requirements to new applications. With respect to coordination with municipal processes, 

existing practices at DEM and CRMC are expected to remain largely the same. One exception will 

be the requirement for applicants to provide Master Plan Approval or related local documentation 

as specified in DEM Rule 3.12.2 and CRMC Rule 9.12.2 in order to submit a complete application to 

the state agencies.  

 


